7. huhtikuuta 2011

kypäräkameroita, onko noita?

...Tai siis ainakaan omistamisen arvoisia sellaisia? Meikäläisellä oli nimittäin tuolla Italian reissussa hyvä mahdollisuus tutustua, tai siis vertailla tämän hetken suosituimpia kameroita (Contour HD ja GoPro) keskenään laskutouhuissa ja ns. hyvissä keleissä. Contourihan meikäläisellä on ollut lainassa koko talven ajan ja siitä onkin ominaisuudet tulleet hyvin esille, mutta GoProota pääsin vasta viime keikalla testaamaan ja hypistelemään tosissaan. Kummallakin kameralla kuvailin 960 tall-tilassa videota 30 fps:lla... tykkään siis laajasta.

Contourhan on pelkkä videokamera ilman mitään sen kummempia ominaisuuksia, eli hd-videota tallentuu... Kamera itessään on tosi kevyt ja ergonomisen muotonen muutenkin kiinnitettäväksi muuallekin kuin laskulasien remmeihin. Enempää en nyt rupee knoppeja luettelemaan, koska ne löytyy googlellakin ja videoita löytyy tästäkin blogiloisesta, mutta seuraavaksi listaa + ja - merkein, mitä meikäläinen tykkää Contourista:

+ kevyt ja kätevän muotoinen
+ käytettävyys, toimii hanskat kädessä ja äänimerkki on sen verran kova ettei jää epäselväksi lähtikö nauhoitus päälle vai katkesiko se.
+ kennon herkkyys / valotuksen mittaus kirkkaalla, polttaa aurinkoista hankea puhki mutta jättää kuitenkin jonkin verran kontrastia
+ ostopakkauksessa valmiina kinoruuvikiinnitys jolla vehkeen saa esim. gorillapodiin kiinni.
+ akunkesto, ei ole loppunut kertaakaan virta kesken
+ optiikka pyörii kameran rungossa portaattomasti, joten kameran voi kiinnittää missä kulmassa tahansa ja kuvan saa aina vaateriin
+ kohdistuslaaserit kameran keulilla helpottaa kohdistamista

- ei stillikuvia muuten kuin ruutukaappauksin suttuisia sellaisia
- optiikan laajuus laajimmillaankin "vain" 135-astetta
- 1080 tilassa optiikka suorastaan ahdistaa, toimii vain esim. followcamina
- vesitiiviin kotelon paino
- osa asetuksista vaihdettavissa vain tietokoneella piuhan päässä.

Contour ruutukaappaus (muokkaamaton, hävytöntä):GoPro sen sijaan onkin monipuolisempi kapistus - nimittäin Countourin kaltaisten video-ominaisuuksien lisäksi kamerasta löytyy vaikka ja mitä kuvausohjelmia perus digipokkarin muodossa. GoPro on muutoinkin hehkutettu ja kehuttu värkki ympäri maailmaa ja interwebziä, joten oli kiva päästä kokeilemaan kojetta. Muodoiltaanhan kamera on jotenkin "dorkan" laatikkoimainen, siis kypäräkameraksi... Contour on pyöreä ja pitkulainen, mutta jostain kumman syystä GoPro on perinteisen pokkarin muotoinen ja keikenlisäksi melko paksu sellainen - eli esim. joustavaan laskulasin sträppiin ei näin "painavaa" kameraa pystyisi millään kiinnittämään. Mutta - mutta GoProossa onkin kiinnitysmentaliteetti ajateltu hieman erilailla ja kameran mukana tuleekin jos jonkinmoista värkkiä ja kiinnikettä.... Kuten edellä, listaa meikäläisen havainnoista:

+ laaja optiikka "tall"-tilassa, eli 170-astetta videoo ja kuvia
+ liikkuvan kuvan laatu ja sävyt hillityssä valossa
+ still-kuvat 5mpx:n tarkkuudella, riittävä ainakin kohtuullisessa valossa.
+ still-kuvausohjelmat, kuvasarjat, timelapse yms.
+ monipuolinen valikko kamerassa, ei tarvitse välttämättä tietokonetta asetusten muuttamiseen.
+ näytön kiinnitysmahdollisuus jälkikäteen.
+ monipuoliset kiinnitysmahdollisuudet ja lisävarusteena saa hankittua vaikka ja mitä...

- VIDEOKUVA PALAA PUHKI suorassa auringonpaisteessa - pahimmillaan häviää kaikki kontrasti eikä editoitaessa voi tehdä enää mitään pelastaakseen palaneita osia (kuten nyt laskiessa lumihanki).
- kinoruuvikiinnike hankittava erikseen
- kohmelot napit, ei onnistu käyttö hanskat kädessä
- äänimerkki liian vaimea, ei kuulu ainakaan kypärä päässä menikö nauhoitus päälle vai ei...

GoPro ruutukaappaus (muokkaamaton hävytöntä):


GoPron eduksi voidaan tietysti lukea mm. meikäläisen mielestä sen ässä-ominaisuus eli stillikuvat ja kaikenkukkuraksi kunnon fisuefektillä! Itellä kun aina kulkee mukana joka tapauksessa taskussa pokkari, niin GoPron kanssa taskussa olisi hauskalla efektillä fotaava ja laajalla optiikalla varustettu stillikamera, sekä hoodee-videota tarvittaessa kuvaava mini-kamera. Alla meikäläisen mielestä hyvät esimerkit GoPron stilleistä - eli jos kyseiset kuvat olisi napattu normi pokkarilla (esim.meikäläisen Ixuksella) niin ylemmässä näkyisi ainoastaan meikäläisen lärvi ja alemmassa Arin kypärän reuna sekä ehkä pari vuoren huippua;GoProon monipuolisuudesta kertto myös se, että still-moodissa kameran saa ampumaan itsekseen kuvia ja/tai kuvasarjoja halutuin aikavälein. Kaverini laina GoProolla (joka tosin taisi lähteä vaihtoon videon puhkipalamisen vuoksi paremmin aurinkokelillä suoriutuvaan Contouriin) kokeilin piruuttani timelapse-videon pykäämistä pavekkeelta säätämällä kameran ottamaan kuvia 30sekunnin aikavälillä ikkunalaudalta illan pimetessä ja kyllä pikku testin perusteella tuolla ominaisuudella voisi saada kaikennäköistä siistiä aikaseksi. timelapse esimerkki parvekkeeltä kas tässä:


Mutta aikamoinen paradoksi tms. "kummajuttu" kuitenkin on, että molempainen kamera ei suoridu siitä kaikista maukkaimmasta olosuhteesta, eli kunnon bluebirdistä. Kyllähän humpan juoni on se, että jos ja kun kustantaan ~350€ kypäräkamerasta, niin oletusarvoisesti voisi kuvitella värkin pystyvän tallentamaan ne parhaan kelin parhaat hetket/laskut - eikä maalaamaan kennolle pelkkää ylivalottunutta lakanaa ja mustia pisteitä?! Omaa pikkukameraa kun en tällä hetkellä omista, niin näillä näppäimin jää toistaiseksi meikäläiseltä moisen hankinta hamaan tulevaisuuteen... Mutta jos nyt pitäisi näistä kahdesta valita, niin valintani olisi GoPro ja vaa'assa painaisi laajempi optiikka ja stillikuvat, nyt kuitenkin sanotaan hankinnan osalta että; "syssymmällä". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti